Försvarsinformation

Försvarsrelaterade notiser

Pentagon battling

unreported F-35 problems

Over the past several years, U.S. Defense Department leaders have gone from citing technical problems as their biggest concern for the F-35 program to bemoaning the expense of buying and sustaining the aircraft.

Texten är hämtad ur ett nyhetsbrev, läs
https://www.defensenews.com/air/2019/06/12/the-pentagon-is-battling-the-...
_ _ _

75 år sedan Sovjet bombade Strängnäs

och Stockholm/Södermalm

För 75 år sedan, 1944-02-22, släppte bombplan från Sovjetunionen bomber över delar av Södermalm i Stockholm och i närheten av det gamla regementsområdet i Strängnäs. I Stockholm föll bomber nära det nybyggda Södersjukhuset, men ingen dödades. Totalt skadades däremot fyra personer, varav två värnpliktiga i Strängnäs.

Hela notisen kan läsas på
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/ulla-fran-strangnas-minns-bom...
_ _ _

GlobalEye i Gripenoffert till Finland

Saab har offentliggjort, att Gripenerbjudandet till Finland också omfattar två GlobalEye Airborne Early Warning & Control (AEW&C), Saabs nya flygburna övervakningssystem.

Saab, med stöd av svenska staten, lämnade in ett förslag till Finland i januari i år. Erbjudandet består av 52 ensitsiga Gripen E, 12 dubbelsitsiga Gripen F och två GlobalEye AEW&C. Finland har meddelat att ett beslut om upphandlingen är planerat till 2021.

Läs SAABs presskommuniké på
https://news.cision.com/se/saab/r/globaleye-ingar-i-saabs-gripenerbjudan...
_ _ _

Sjöprov med vapenstation Amf

Nyligen genomförde FMV sjöprover med vapenstation Amf, som är ett fjärrstyrt vapen- och siktessystem avsett för Stridsbåt 90HSM och Bevakningsbåt 88.
– Det handlar om utprovning av nyanskaffad materiel, som i förlängningen ska driftsättas i Amfibiebataljonen, säger Patrik Almqvist, projektledare FMV.
Om konstruktör eller tillverkare av Amf sägs i FMV-notisen inget.

Läs notisens hela text på FMV:s hemsida
https://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/Sjoprover-med-v...
_ _ _ (mer att läsa)

SAAB (Gripen E) deltar inte

i schweizisk stridsflygutvärdering

Företaget meddelar idag i en lång presskommuniké att man - på schweiziskt initiativ - INTE kommer att deltaga i Armasuisses utvärdering av flygplan m a a inkomna offerter 2019. Som orsak anges att Armasuisse (ungefär: schweiziska FMV) ändrat sina krav till att gälla flygplan som är i operativ tjänst 2019, ett krav Gripen E ännu inte uppfyller.

SAABs kommuniké, se
https://saab.com/news-and-media/2019-06/saab-not-attending-swiss-flight-...
_ _ _

Tredje Gripen E-prototypen i luften

Utvecklingen av JAS-39E Gripen fortsätter. Saabs provflygare Jakob Högberg tog igår (= 2019-06-10) upp det tredje Gripen E-flygplanet, 39-10, i luften. Flygningen bekräftade att flygplanet betedde sig på samma sätt som de två tidigare Gripen E-flygplanen. Under den första flygningen med det tredje Gripen E-planet provades alla grundsystem i flygplanet.

Läs (åtminstone lite) mer på
https://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/Tredje-Gripen-E...

Forsvaret sender vann til Askøy

35.000 liter

Befolkningen på Askøy får 35.000 liter vann fra Forsvaret. Rundt 2.000 personer har trolig blitt syke som følge av drikkevannet i kommunen. Vannet er fra et overskuddslager fra NATO-øvelsen Trident Juncture som ble holdt i Norge i fjor høst, opplyser varaordfører Bjørn Espelid i Askøy, ifølge VG1).

Läs mer om ett norskt dricksvattenproblem på
https://www.dagsavisen.no/innenriks/forsvaret-sender-35-000-liter-vann-t...
_ _ _

USA beställer SAAB-radar

Saab har fått en tilläggsbeställning på det marina radarsystemet Sea Giraffe Multi Mode Radar (MMR) till den amerikanska kustbevakningens patrullbåtar av typen Offshore Patrol Cutter. Beställningen är ett tillägg till ett befintligt kontrakt som tecknades 2017 och som inkluderar en rad optioner för ytterligare radarsystem. Det ursprungliga kontraktet inkluderar tillverkning, besiktning, prov och leveranser av Sea Giraffe MMR. Radarsystemen ska installeras på amerikanska kustbevakningens patrullbåtar i Heritage-klassen. Leveranserna är planerade mellan 2020 och 2021.

Mer kan läsas på
https://saab.com/news-and-media/2019-06/saab-receives-order-from-the-u.s...
_ _ _

Sidor

Subscribe to RSS - Försvarsinformation