Försvarsinformation

Försvarsrelaterade notiser

Svenska totalförsvaret

Visste du att PTS är en del av det svenska totalförsvaret? Vi kommer bland annat att delta i den nationella totalförsvarsövningen som Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) planerar att genomföra 2020. Telefoni, internet och post är tjänster som behöver fungera i alla lägen. Vi arbetar tillsammans med operatörerna för att möta samhällets behov i fredstid och vid höjd beredskap. Läs mer om vårt arbete, www.pts.se/totalforsvar

Tjeckien köper robot 70 NG

Saab och den tjeckiska försvarsmakten har tecknat kontrakt om leverans av RBS 70 NG, den senaste generationen av det bärbara luftvärnssystemet RBS 70. Leveranser till Tjeckien kommer att ske under 2020 och 2021. Förutom själva systemet omfattar ordern integrering med det tjeckiska luftvärnet, provutrustning och utbildning. Den tjeckiska försvarsmakten använder redan RBS 70, den tidigare versionen av systemet.

Fler detaljer i Saabs pressmeddelannde, läs
http://news.cision.com/se/saab/r/saab-far-order-pa-rbs-70-ng-fran-den-tj...
_ _ _

"Ubåt" kan ha varit segelbåt

Från Försvaret

Det var ingen ubåt som syntes (vid Bosön) utanför Lidingö i somras utan det kan i stället ha varit en segelbåt. Det beskedet har Försvarsmakten gett riksdagens försvarsutskott, erfar DN. Informationen har fram tills nu hållits hemlig.

Kanske lösningen på larmet, läs
https://www.dn.se/nyheter/forsvaret-misstankt-ubat-kan-ha-varit-segelbat/
_ _ _

Omhändertagen på militärt skyddsobjekt

Söndag 2018-12-16 gjordes det andra ingripandet på kort tid mot personer som befinner sig inne på militära skyddsobjekt utan tillstånd. En person omhändertogs på söndagen inne på militärt skyddsområde i Bålsta norr om Stockholm.
– Klockan 11.40 tidigare i dag blev en person ertappad med att befinna sig inne på ett militärt skyddsobjekt i Bålsta. Den hade inget ärende där och kunde inte uppvisa giltig id-handling, säger Magnus Lindstedt, kommunikatör vid Försvarsmakten.
Personen överlämnades till polisen som nu utreder ärendet.

Källa att läsa alt avlyssna:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7115534 (publicerad 2018-12-16 kl 21.02)
_ _ _

HEVING AV KNM HELGE INGSTAD

LØRDAG 2018-12-15:
Helge Ingstad har ligget rolig det siste døgnet. Dykkeoperasjoner i følge med forberedelsene til heving har pågått gjennom de siste døgnene.

Kranlekteren Rambiz vil i dag fortsette arbeidet med innfesting av løftekjettingene. Rambiz vil på et tidspunkt seile til Hanøytangen for å hente mer utstyr som skal benyttes i forbindelse med innfestningen av kjettingene. Minedykkere har siste to døgn hentet ut torpedoer fra skadet område på KNM Helge Ingstad.
https://forsvaret.no/aktuelt/halvparten-av-loeftekjettingene-er-snart-pa...
_ _ _

Deltidstjänstgörande soldater

"Militär karriär" kan man numera göra på deltid, d v s huvudsakligen arbeta i civilt jobb någonstans men rycka in - med civile chefens goda minne - vid behov?
Hemvärnet känner vi i FRO och reservofficerer stöter vi på, men deltidstjänstgörande soldater?
Läs mer på Försvarsmaktens sexsidiga broschyr,
REKRYTERING.FORSVARSMAKTEN.SE
_ _ _

Sidor

Subscribe to RSS - Försvarsinformation