Försvarsinformation

Försvarsrelaterade notiser

Kartverkstad för nödlägen

Lantmäteriets geocell kan närmast beskrivas som en mobil kartverkstad med utrustning och specialutbildad personal som kan arbeta i fält med att ta fram detaljerade papperskartor. Kartorna kan ge värdefulla lägesbilder i realtid som kan vara avgörande för att exempelvis en räddningsinsats ska kunna ske snabbt och effektivt vid extrema händelser.

Läs mer på nyhetsbrevet,
https://www.entreprenad.com/article/view/671374/mobil_kartverkstad_for_n...
_ _ _

Touchscreen controls replaced with mechanical?

US Navy will replace touchscreen throttle and helm controls currently installed in its destroyers with mechanical ones starting in 2020, says USNI News1). The move comes after the National Transportation Safety Board released an accident report from a 2017 collision, which cites the design of the ship's controls as a factor in the accident.

Läs mer på
https://www.fliegerfaust.com/us-navy-news-2639772021.html?utm_campaign=R...
_ _ _

Kalla krigets offer

En omkommen pilot per vecka
600 svenska stridsflygare dog i svensk haverier under Kalla kriget. Därom handlar författaren Ulf Eneroths1) bok "Haveriet - Flygvapnet och kalla krigets offer".
Haveriorsakerna växlar från pilotmisstag till materielbrister, men författaren påpekar främst att inom Flygvapnet kända tekniska fel inte åtgärdades i tid.

Författarens första bok beskrev Vikbo-haveriet2), där ett flygplan efter motorfel störtade mot och antände en bondgård, varvid nästan en hel familj omkom (flygaren räddade sig).

Läs mer på
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6533659
_ _ _

Minutställning i Vaxholm

Utställningen "Sjöminan" är ett samarbete mellan Vaxholms Fästnings Museum och Marinmuseum i Karlskrona. Däri ingår också en filminstallation, filmen handlar om den sovjetiska ubåten U137 som grundstötte utanför Karlskrona år 1981. Utställningen beskriver sjöminans roll i det svenska maritima försvaret och bl.a. visas Sveriges äldsta sjömina.

Läs mer på (eller besök)
https://militarhistoria.ifokus.se/discussions/5d4f050d8e0e74599d005cf6-s...

European Intervention Initiative

Sverige vill ingå i franskt initiativ

Sverige vill gå med i ytterligare ett försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete. Försvarsminister Peter Hultqvist har tagit kontakt med Frankrike och övriga länder som är med, och hoppas på besked om svenskt medlemskap i september.

– Det stärker svensk säkerhet på så sätt att vi blir med i fler internationella nätverk. Det är nog ändå så att blir det en kris i dag av något slag så är det så att vi blir inblandade många länder samtidigt och då måste vi har förmågan att samarbeta i en sådan situation, säger Hultqvist.

Läs eller lyssna mer på
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7277402
_ _ _ (mer att läsa)

Skyddsobjekt avbildas på Internet

Trots förbud att fotografera skyddsobjekt som militära anläggningar och företag med hemlig verksamhet visas de upp i populära karttjänster på internet, till exempel på Hitta.se.

- Det kan skada Sveriges säkerhet, säger Kim Hakkarainen på Försvarsmakten.

Hela SvT-notisen (24 sek film), se
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/militara-skyddsobjekt-avbildas-pa...
_ _ _

Granatexplosion i Sibirien

Kaos i sibirisk stad

40 000 granater började explodera vid en militärbas i Sibirien på måndagen. Folk flydde i panik från närmaste staden Atjinsk.
Åtta personer skadades av den inledande explosionen vid 13-tiden lokal tid, klocka åtta svensk tid. Uppgifter om att en person ska ha dött tillbakavisas av försvarsministeriet, skriver nyhetsbyrån Ria Novosti.
Explosionerna pågick i flera timmar, en mil utanför staden Atjinsk, vid en militärbas som har förråd med 40 000 artillerigranater.

Aftonbladet beskriver på
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4qVkvG/kaos-i-sibirisk-stad-nar-40-...
_ _ _

Sidor

Subscribe to RSS - Försvarsinformation