Försvarsinformation

Försvarsrelaterade notiser

Livstidsförlängd bevakningsbåt levererad

FMV har överlämnat bevakningsbåten HMS Rapp till Försvarsmakten efter genomförd livstidsförlängning.
HMS Rapp är den första av fem bevakningsbåtar som byggs om på SwedeShip Marine AB till Bevakningsbåt typ 88. Fartygets huvuduppgift kommer i likhet med innan ombyggnationen att vara ubåtsjakt och sjötrafikkontroll för Amfibieregementet /17Bevakningsbåtskompaniet i Göteborg.
Bland huvudsakliga uppgraderingar på Rapp anges:
Nytt ledningsstödssystem inkl samband;
Ny ROV;
Nya generatoraggregat;
Ombyggt brygghus.

Resterande fyra bevakningsbåtar kommer att levereras löpande fram till 2020.

Hela notisen finns på
https://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/FMV-levererar-l...
_ _ _

Garnison byggs på Tofta

I solsken och bitande kyla togs det första spadtaget för garnisonsbygget på Tofta. Nu påbörjas arbetet med att skapa en modern funktionell och effektiv arbetsplats på Tofta övnings- och skjutfält.

Hela notisen finns på
https://www.fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/Nu-byggs-garnis...

Rapport slår hårt mot tyska försvaret

I början av nästa år tar Tyskland över spjutspetsen i Natos brandkårsstyrka. Men bara 9 av de avsedda tunga stridsvagnarna och 3 av 14 skyttepansarfordon uppges stå till förfogande. Brist på reservdelar och byråkrati slår hårt mot Tysklands försvar. Uppgifterna kommer från en intern rapport från försvarsdepartementet om pinsamma brister i den tyska försvarsmakten.
Först i slutet av mars 2018 ska Tyskland kunna sätta in åtminstone en ubåt av de sex ubåtarna. Det största problemet är att det saknas reservdelar och att det råder brist på enkla delar som insprutningspumpar eller oljekylare.

Läs mer på
https://www.svd.se/ny-pinsam-rapport-slar-hart-mot-tyska-forsvaret
_ _ _

Ett svenskt försvar

Plats: Försvarsmakten, Lidingövägen 24 13 April 2018 (08:00 - 17:00)
Försvars och Säkerhetsakademins tredje dag vigs åt Försvarsmakten och det militära försvaret av Sverige. Hur skapar vi säkerhet och vilka är hoten? Hur ser relationen ut mellan det militära och det civila och hur säkerställer vi vår förmåga att skapa fred, idag och i framtiden?
http://www.folkochforsvar.se/fosa/ett-svenskt-foersvar.html

Helikoptern - räddaren från ovan

Vid väpnad strid är skador oundvikligt och en snabb transport till kvalificerad sjukvård kan vara avgörande för liv och död. Helikoptern är en värdefull resurs till förbanden ute i terrängen och under veckan har transport av skadade soldater övats, det som på militärt språk kallas medevac – medicinsk evakuering.
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2018/03/helikopter-som-raddare...

Brister i drönarsystem

Företaget Cybaero hemlighöll brister i ett militärt drönarsystem som provades hos Försvarsmakten, skriver Svenska Dagbladet som tagit del av en rapport skriven av Sjöstridsskolan i juli 2016.
Av sju punkter som Försvarsmakten listat som nödvändiga hos drönaren uppfylldes tre. Problem fanns dessutom med strömförsörjningen på drönarhelikoptern, harpunen som ska fästa den vid landning har ett "50-procentigt felutfall", maxhastigheten är hälften av den utlovade och drönaren kan inte tankas med Visbykorvetten HMS Karlstads system, där den testades. Men den officiella versionen var att Cybaeros helikopterdrönare var en succé.

Oförkortad notis på
https://www.svd.se/bolag-morkade-brister-med-militara-dronare/i/senaste
_ _ _

Att spå i framtiden - Försvarsmaktens perspektivplanering

Den 22 februari i år presenterade Försvarsmakten sin s.k. perspektivplanering som riktar in sig på tiden efter 2020 fram till 2035. I studien bedöms försvarets behov samt vilka förmågor som på längre sikt behövs. Slutsatserna kan ses som överbefälhavarens sätt att bedöma kommande militärstrategiska trender och karaktären på framtida konflikter cirka 20 år framåt i tid.
Plats: Kungliga Myntkabinettet, Slottsbacken 6, Stockholm
Datum och tid; 20 Mars 2018 (12:30 - 13:30)

Underhåll av FM:s flygsäkerhetsmateriel

Saab har avtalat med FMV om underhåll och tekniskt systemstöd inom området flygsäkerhetsmateriel. Företaget ska som auktoriserad underhållsorganisation leverera både förebyggande och avhjälpande underhåll på flygplansbunden och personburen utrustning, som exempelvis nödsändare och flytvästar.
Avtalet omfattar även tekniska tjänster i form av utredningar, försöksverksamhet och teknikinformation.

Läs mer i kommunikén
http://news.cision.com/se/saab/r/saab-tar-emot-order-om-underhall-av-fly...

Sidor

Subscribe to RSS - Försvarsinformation