Teknik

Notiser om Teknik

Återstarta kärnreaktorerna

Ur DI debatt 2019-01-25:
"Behåll Ringhals och återstarta den nedstängda delen av Oskarshamnsverket, så får vi en säker elförsörjning i ännu ett par decennier, till de lägsta och stabilaste priserna", skriver Sivert Göthlin, tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion, i en debattartikel i SvD idag, 2019-02-16.
Bakgrunden är att "Leveranssäkerheten i det svenska elsystemet har försämrats rejält på senare år".

Artikeln återges 2019-02-16 i SvD, läs i DI på
https://www.di.se/debatt/aterstarta-reaktorerna/#_=_

Airbus A380: Tillverkning upphör

Planet har hyllats för den rymliga kabinen där det ibland funnits plats för bar, dusch och en massa lyx. Men nu upphör produktionen av världens största passagerarplan, Airbus A380. Flygbolagen tycker att planet är för stort och satsar hellre på lite mindre långdistansplan som inte är så svåra att fylla.
För tolv år sedan började Singapore Airlines som första flygbolag i världen började flyga med Airbus nya superjumboplan A380.

Lång artikel, många bilder på
https://www.svd.se/efter-rolls-royce-braket--nu-dor-jattelika-lyxflyget
_ _ _

Mobiloperatörernas incidenthantering granskas

Efter stormen Alfrida
PTS ska granska mobiloperatörernas hantering av de störningar och avbrott i telefoni- och internettjänster som uppstod till följd av stormen Alfrida.

Läs PTS' hela meddelande på
https://pts.se/sv/nyheter/internet/2019/efter-stormen-alfrida-mobilopera...
_ _ _

EU enigt om gasledning

Det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 har varit en svår huvudvärk för EU. Nu har en gemensam EU-hållning mejslats fram - som gör det svårare och dyrare att bygga ledningen men som tillåter den.

Notisen finns i sin helhet på
https://www.processnet.se/article/view/645732/eu_har_enats_om_gasledning
som åberopar källan "Nord Stream"

Nattligt strömavbrott, Västmanland

Flera kommuner påverkade
Vid 04.30-tiden på söndagsmorgonen informerade Mälarenergi att 1.701 hushåll var utan el i bl a Arboga, Kungsör, Köping och Västerås. Ungefär två timmar senare meddelade Mälarenergi att problemet var löst.
Vad som orsakade strömavbrottet är ännu oklart. Flera kommuner i länet påverkades.

Källa för texten ovan, se
https://www.magazin24.se/vastmanland/stromavbrott-under-natten-over-1-70...
_ _ _

PTS förelägger Tre rapportera

Tre (Hi3G) lämnar inte de svar Post- och telestyrelsen (PTS) efterfrågar i uppgiftsinsamlingen Svensk Telekommarknad för första halvåret 2018. PTS förelägger 2019-02-07 Tre att rapportera in begärda uppgifter senast den 28 februari 2019. I föreläggandet är vitesbeloppet satt till 5 miljoner kronor samt löpande om 100 000 kronor per vecka.

Hela kommunikén finns på
https://pts.se/sv/nyheter/telefoni/2019/pts-forelagger-tre-att-rapporter...
_ _ _

Småvägar problem vid fiberutbyggnad

Bredbandsutbyggnaden har nu nått det lågtrafikerade vägnätet på landsbygden där vägområdet vanligtvis är mindre och inte lika homogent som på vägar med mer trafik. Ibland saknas ytterslänt och släntfot, där Trafikverket normalt vill placera ledningarna.

Om den fortsatta utbyggnaden inte ska tappa än mer i tempo krävs därför att ledningarna vid mindre vägar kan grävas ner på ett annat sätt än i dag.

Mer om bredband längs småvägar, läs
https://www.entreprenad.com/article/view/644582/smavagar_ett_problem_for...
_ _ _

PTS granskar Tele2s driftsäkerhet

Natten mot torsdag 2019-01-31 inträffade ett fel i Tele2:s nät som ledde till avbrott för företagets mobila tjänster i hela landet. Enligt Tele2 orsakades avbrottet av ett fel vid ett planerat arbete i nätet. Under torsdagen återställdes tjänsterna succesivt.

PTS' närmaste åtgärder beskrivs på
https://pts.se/sv/nyheter/telefoni/2019/pts-granskar-driftsakerheten-hos...
_ _ _

SJ:s biljettsystem var nere

Just nu går det inte att boka biljetter till SJ:s tågresor. Både hemsida, app, biljettautomater och systemen i fysiska butiker är satta ur spel. Resenärer får nu möjlighet att – i mån av plats – åka gratis.

– Samtliga våra säljkanaler ligger nere, det är något fel i det underliggande biljettbokningssystemet. Vi har meddelat vår underleverantör som håller på med en felsökning, säger Lina Edström vid SJ:s pressjour.

DN:s hela text 2019-02-02 kl 1630, se
https://www.dn.se/nyheter/sverige/sjs-biljettsystem-nere-fraga-personale...
_ _ _

Därför havererade rulltrapporna

T Stockholm City

En fullsatt rulltrappa på pendeltågsstationen Stockholm City skenade plötsligt sommaren 2018. Ingen skadades allvarligt, men Stockholms Lokaltrafik beslutade att stänga av samtliga rulltrappor av samma modell på stationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan i väntan på utredning. Besiktningsföretaget Dekras rapport visar att konstruktionen inte var robust nog att klara av de slitningar den utsatts för.
SL ska åtgärda kopplingen mellan motor och växellåda på 25 rulltrappor samt installera en tillsatsbroms på 65. Arbetet väntas vara klart i maj 2019.

Läs mer på
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/darfor-havererade-rulltrappo...
_ _ _

Sidor

Subscribe to RSS - Teknik