Teknik

Notiser om Teknik

Exit från Grimsta-webben

Hej då, alla Grimsta-vänner
(eventuella ovänner inräknade)!

Inläggarens syn har nu försämrats1) så långt att han har svårt att läsa tidningar och bildskärmar (dator och Text-TV). Därför avslutas NU hans inlägg på Grimstawebben med förhoppningen att andra FRO-medlemmar i Stockholmskretsen ska förmedla nyheter och tankar om försvar, teknik samt annat intressant i främst Stockholm med omnejd.

För eget informationsbehov avlyssnas även framledes SR/P1 Ekot och ljudet från SvT1/Rapport m fl nyhetssändningar.

Erik F
Stockholmsmedlem, sedan 2005 utflyttad till "en stad på landet" (besök gärna Thor Modéens födelsestad vid färd på E20, men undvik hans levnadsvanor).
_ _ _

Norwegian har stoppat Boeing-planet

Efter den svåra flygolyckan i Etiopien stoppade många flygbolag flygplanstypen Boeing 737 Max 8. Nu har även Norwegian och Tui stoppat alla sina 737 Max 8, men börskursen för flygbolaget faller.

Läs mer på
https://www.rt-forum.se/article/view/651132/norwegian_har_stoppat_olycks...
_ _ _

Fortsatt avveckling fast telefoni

Avvecklingen av kopparnätet i vissa delar av landet innebär att berörda hushåll blir av med den fasta telefonin. I stället erbjuds nya lösningar med mobil teknik. Telia ansvarar för nedmonteringen och menar att det inte finns någon anledning till oro.

– Hittills har 50.000 kunder berörts och de allra flesta som återkopplar tycker det blivit mycket bättre, säger Inger Gunterberg, pressansvarig vid Telia.

Uddevalla anpassas för nytt klimat

Nya grepp krävs

Uddevalla drabbas av återkommande översvämningar. Kommunen ska därför bygga skyddsvallar så att staden inte svämmas över och så att det blir möjligt att bebygga marken närmast vattendragen. Skyddsvallarna krånglar dock till dagvattenhanteringen – vid regn måste man till exempel pumpa ut regnvattnet över vallen för att det skyddade området inte ska översvämmas.

Läs mer på nyhetsbrevet
https://www.entreprenad.com/article/view/648470/skyddsvallar_i_uddevalla

USA slog tillbaka mot rysk trollfabrik

blockerade nätet
Det amerikanska cyberkommandot slog tillfälligt ut den ryska trollfabriken under det amerikanska mellanårsvalet. Det uppger flera källor för Washington Post på tisdagen. Oron för att ryska nättroll skulle försöka påverka mellanårsvalet den 6 november 2018 var stor i USA sedan en omfattande rysk påverkanskampanj genomförts i samband med presidentvalet 2016.

Elektrifierad framtid för Volvo Cars?

Volvo Cars har tagit ett viktigt steg mot uppfyllandet av sina elektrifieringsmål med lanseringen av uppgraderade och nyutvecklade elektrifierade drivlinealternativ, som kommer att göras tillgängliga för hela modellprogrammet framöver.

Företaget har uppgraderat sina befintliga T8 och T6 Twin Engine plug-in hybrid-drivlinor, och man bekräftar samtidigt att alla modeller som företaget tillverkar nu kommer att kunna fås i laddhybridutförande, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Läs mer om Volvo Cars skissade framtid i nyheysbrevet
https://www.metal-supply.se/article/view/648098/volvo_cars_ar_pa_vag_mot...
_ _ _

Försenat slussprojekt en miljard dyrare

Ombyggnaden av Södertälje kanal och sluss skulle bli klar i år. Men en miss av entreprenören gör att arbetet försenas med två år och blir runt en miljard kronor dyrare, enligt Sjöfartsverket.
– Vi vill nu att leverantören byter ut sin projektledning, byter arbetsmetoder och förstärker kompetensen, säger generaldirektör Katarina Norén, Sjöfartsverket.

Syftet med det så kallade Mälarprojektet är att öka Sveriges konkurrenskraft genom att möjliggöra för större fartyg att passera. Förseningen gör att arbetet med Södertälje kanal och sluss väntas bli klart först under andra halvan av 2021.

Förutom att Södertäljeborna får dras med bygget i ytterligare två år tvingas rederierna fortsätta hantera en tidvis avstängd sluss. Risken är att sjöfarten minskar i stället för att öka, enligt Katarina Norén.

Problemen beskrivs bättre i
https://www.dn.se/sthlm/forsenat-slussprojekt-blir-en-miljard-dyrare/
_ _ _

Sidor

Subscribe to RSS - Teknik