Kenta Berggren SM0LRU

Joakim von Brauns avskedsord
Natten mellan lördag och söndag dog en av mina bästa vänner, Kenta Berggren. Vi hade känt varandra i nästan 20 år och han var en av de viktigaste anledningarna till att jag började på Sveriges Radio. Kenta var en av pionjärerna till att starta Internet i Sverige och också en av de som drog igång Internet-satsningen på SR.

Kenta hade jobbat på Radion sedan 1987 och trots att han nyligen blivit pensionär skrev han på för två år till. Han älskade verkligen Sveriges radio och de flesta av alla hans arbetskamrater älskade Kenta. Han var en pratkvarn precis som jag men hade ofta pejl på saker långt före någon annan. Folk hade nämligen stort förtroende för honom och talade om saker som inte alltid nått offentligheten ljus. Kenta var fenomenal på att lägga pussel och kunde ha blivit en superb underrättelseanalytiker. Spion hade varit omöjligt för som sagt han pratade för mycket, dock till lycka för alla oss som ofta fick nyheter från Kenta för många andra.

Tyvärr blev också jobbet hans död och så småningom kommer Kenta att hyllas för den modiga whistle-blower han ofta fungerade som.