Hjälp och tips

Mer information som inloggad

Du hittar mer praktisk information på denna sida när du är inloggad. Samma sak gäller för menyerna ute till vänster; Mer länkar kommer fram när du är inloggad. Varför? Jo, det är för att göra det svårare för de som ligger och skannar sajten på jakt efter epostadresser och annan "nyttig" information.

Skaffa webmail på Grimsta-servern

För att få ett konto till vår webmail https://webmail.grimsta.fro.se skickar du ett mail till webmail: webmail alfaslang grimsta punkt fro punkt se som innehåller ditt sl-nummer, ditt namn samt viktigast av allt: din @fro.se adress som måste fungera.

Din adress på Grimsta-servern blir Fornamn.Efternamn@grimsta.fro.se. Ett e-postkonto på Grimsta-servern innebär att du accepterar följande regler.

Skaffa @fro.se adress

För att skaffa en @fro.se adress går du till följande sida (http://fro.se/personligt-epostalias). Många av våra system bygger på att du har en fungerandes @fro.se adress. Ansökningar där @fro.se adressen inte fungerar kommer att avslås.

Lokal hjälp

Nedan finns några länkar till lokal inställningshjälp för våra program samt tips:

Hjälp att ställa in vår Web-mail
Hjälp att koppla upp Outlook mot vår Web-mail
Hur man lägger till bilder till notiser

Våra e-postlistor

Ni kan själva registrera er som mottagare på våra epost-listor. Ni går till sidan " Våra E-postlistor". Där klickar ni på länken till listan ni vill registrera er på och följer instruktionerna en bit ner på sidan som dyker upp.

På samma sidor, " Våra E-postlistor" hittar ni även många avancerade funktioner. Ni anger bara den adress som ni är registrerad på på någon av listsidorna och ber att servern skickar lösenordet till er. Ni kan sedan på den länk ni får via epost lista alla listor ni är med på. Ni kan även beställa en förteckning över de kommandon som servern har och det är många! Det går även att ändra ett antal av alternativen för hur ni får eposten levererad.

På servern finns även ett arkiv över all epost som har skickats till respektive lista. I bland behöver man logga in för att komma åt listan.

Hjälp utifrån till våra program

Hjälp på engelska. Externa länkar som öppnas i nytt fönster:

Drupals dokumentation
Roundcubes användarhandbok (Webmail)

Lösenord

Lösenord till Drupal, Webmail & E-post-listor kan ni själva ändra med hjälp av funktionerna i respektive program.

Har ni glömt / saknar lösenord till övriga tjänster på servern måste ni kontakta den som "äger" tjänsten. Man kan inte via systemet få reda på lösenord, det enda som går att göra är att byta ut dem till nya.

Lösenord som kommit på vift, misstänks vara spridda eller kommit i orätta händer skall genast rapporteras så att de kan bli bytta eller kontot spärrat.

Filarkiv

Filer som ligger på vårt filarkiv kommer ni åt med programmet winscp. Eftersom det finns olika filarkiv med olika inloggningsinformation gäller även texten ovan om lösenord för dessa.